
اقلیم استان خراسان رضوی
وسعت استان و عواملی مانند وجود رشته کوه های مرتفع و مناطق کویری، دور از دریا و وزش بادها باعث تنوع آب و هوا در مناطق این استان شده است. استان خراسان رضوی با وسعتی حدود 128420 کیلومترمربع تقریبا 8 درصد مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده و تشکیل شده از 20 شهرستان، 65 بخش، 163 دهستان، 8861 آبادی و جمعیتی معادل 4777 هزار نفر؛ از این مقدار جمعیت 2909 هزار نفر معادل 60.1 درصد درمناطق شهری و 1858 هزار نفر معادل 38.9 درصد در مناطق روستایی استان ساکن میباشند. بر خلاف تقسیم استان شاخصها نشانگر این است که استان خراسان رضوی همچنان از جایگاه مناسبی دراقتصاد کشور برحوردار میباشد. تور مشهد فرصتی است برای زیارت امام رضا که از طریق تور ارزان مشهد ، تور مشهد هوایی ، تور هوایی مشهد و تور مشهد قطار امکان پذیر می باشد. همچنین برای ساکنان تهران بلیط چارتر تهران مشهد وجود دارد.
پیشینه تاریخی استان خراسان رضوی
استان خراسان رضوی با ساختار متفاوت و قدیمی زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جذاب، موقعیت خاص جغرافیایی، قطعا از قدیمی ترین دوران حیات بشری، بستر فعالیتهای انسانی، بستر فعالیت های معیشتی، بازرگانی و نظامی عمده بوده است، به علت همین موقعیت ویژه، قدیمی ترین، معروفترین و طولانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی جاده تاریخی ابریشم، از طریق خراسان شرق را به غرب وصل می کند. تنوع جغرافیایی سرزمین خراسان با وجود آب و هوای کویری و گرم در قسمت جنوبی و معتدل کوهستانی در شمال استان و به طور پراکنده در مرکز، با ارتفاعات قابل ذکر نظیر بینالود ، هزار مسجد ، کپه داغ ، قهستان و… زمینه ای مناسب برای استقرار مردم از قدیمی ترین ایام و جذب اقوام و طوایف گوناگون در زمان های مختلف بوده است، سرزمینی که نواحی مختلف آن عرصه رویش انواع نباتات مناطق سردسیری و گرمسیری از قبیل گندم ، برنج، بادام ، سیب ، انگور ، پسته ، خرما ،و… میباشد. در مناطقی از این استان امکانات پرورش انواع مختلف حیوانات اهلی و وحشی نظیر پلنگ ، گرگ ، شتر . اسب ، آهو ، گوسفند . بز و … وجود دارد. قدیمی ترین آثار حیات بشری در ایران ، شامل تعدادی ابزار و دست افزارهای سنگی با پیشینه تخمینی 800 هزار سال پیش، متعلق به دوران پارینه سنگی قدیم ، از بستر رودخانه کشف رود مشهد بدست آمده است. در حالی که قدیمی ترین مکان های استقرار بشر، حداکثر با قدمت 100 هزار سال در نواحی دیگر ایران نظیر آذربایجان ، لرستان و … شناسایی شده اند. دومین مکان از نظر پیشینه، پناهگاه سنگی خونیک در نزدیکی بیرجند میباشد که متعلق به دوره پارینه سنگی میانه با قدمتی بین 50 تا 60 هزار سال است. از آن پس آثار و شواهد زندگی بسیاری از دوران نوسنگی تا آغاز دوران تاریخی در جلگه مشهد، دره اترک علیا، جلگه درگز، بجنورد، تربت حیدریه، بیرجند و… شناسایی شده اند این شواهد و آثار به اقوام و ساکنان اولیه و بومی خراسان مرتبط است که بنا به عقیده برخی محققان به عنوان اقوام آسیایی معروف شده اند و سراسر آسیای غربی از مدیترانه تا ترکستان و دره سند را در بر میگیرد. اما در واقع مهمترین قسمت تاریخ مشهد از ورود اقوام آریایی به فلات ایران شروع میشود. در این واقعه که در اغاز هزاره اول ق.م به وقوع پیوست، آریایی ها تازه وارد از طریق خراسان به سمت نجد ایران پیش رفتند و تعداد زیادی از آنها طبق آنچه که در اوستا آمده در خراسان و سیستان استقرار یافتند و شاید به همین خاطر می باشد که عمده حوادث آغاز تاریخ ایرانیان که در دو منبع اوستا و شاهنامه فردوسی یاد شده است در مشرق ایران و در واقع در خراسان بزرگ رخ می دهد .بسیاری از محققان ، محل تولد زردشت را مشرق ایران و خصوصا اطراف خراسان می دانند. برخی از داستان ها و افسانه های محلی و از جمله داستان کاشتن سرو کاشمر در خراسان به یاد بود پذیرش آیین نو زردشت توسط ویشتاسپ نیز مؤید این نظر می باشد. دیاکونوف نیز محل پیدایش زبان اوستایی را در آسیای میانه ، مشرق ایران ، افغانستان و خراسان کنونی می داند.
جغرافیای طبیعی خراسان
موقعیت استان پهناور خراسان در شمال شرقی کشور بین 55 درجه و 17 دقیقه تا 61 درجه و 15 دقیقه طول شرقی و 30 درجه و 24 دقیقه تا 38 درجه و 17 دقیقه عرض جغرافیایی نیمکره شمالی واقع شده و از شمال و شمال شرق به جمهوری ترکمنستان با مرز مشترک حدود 751 کیلومتر ، از شرق به جمهوری اسلامی افغانستان با مرز مشترک حدود 619 کیلومتر ، از غرب به استانهای گلستان ، سمنان و اصفهان و از جنوب به استانهای سیستنان و بلوچستان ، کرمان و یزد محدود میباشد. طول استان به خط مستقیم 750 کیلومتر و عرض متوسط آن حدود 420 کیلومتر میباشد. خراسان بیش از 19% از خاک کشور را شامل میشود و مساحتی معادل 303513 کیلومتر مربع دارد.
پستی و بلندی ها
استان وسیع خراسان رضوی به علت گستردگی زیاد ، از نظر شرایط طبیعی بسیار متفاوت و هر یک از نواحی مختلف آن دارای ویژگیهای خاصی میباشد. بلندترین نقطه آن قله بینالود ، 3211متر و کم ارتفاع ترین نقطه آن در شمال سرخس ، 300 متر از سطح دریا ارتفاع دارد .کوههای خراسان دنباله ارتفاعات البرز به سمت مشرق میباشد که به صورت قوسهای موازی از شاه کوه شروع شده و در جهت شمال غربی به سوی جنوب شرقی تا ارتفاعات هندوکش افغانستان امتداد یافته است. در بین این رشته کوههای موازی ، دره ها و دشتهای وسیعی واقع است که گاه پهنای آن به حدود 200 کیلومتر می رسد. امتداد این رشته کوهها در برخی نواحی با برخورد به دره یا جلگه گسسته می شود . آنچه در این منطقه قابل توجه است، وجود دشتهای حاصلخیز و آبادی چون : بجنورد، شیروان، قوچان، چناران و مشهد میباشد که در پهنه دشت سر سبزی بین دو رشته ارتفاعات موازی کپه داغ و هزار مسجد در شمال و آلاداغ و بینالود در جنوب به وجود آمده اند
تقسیمات کشوری
در سال 800 هجری قمری تمام ایالات اسلامی در شرق کویر لوت تا هندوکوش به استثنای سیستان و بلوچستان و قهستان در جنوب خراسان مینامیدند. پس از جنگ هرات در سال 1249 هجری شمسی خراسان به دو قسمت تقسیم شد و قسمتی که در غرب رود خانه هریرود قرار داشت جزو ایران و شرق آن ضمیمه افغانستان شد. در سال 1324هجری قمری ایران به چهار ایالت بزرگ آذربایجان ،کرمان و بلوچستان ، فارس و بنادر و خراسان و سیستان تقسیم شد؛ از آن زمان تا سال 1316 هجری شمسی که اولین قانون تقسیمات کشوری در مجلس شورای ملی تصویب شده بود که بر هر ایالت یک والی و در هر ولایت یک حاکم حکومت می کرده است. در سال 1316 بر اساس قانون تقسیمات کشوری مصوب مجلس شورای ملی، کشور به 10 استان و 49شهرستان تقسیم شد که هر شهرستان شامل چند بخش و هر بخش شامل چند دهستان می شد .خراسان نیز به 7 شهرستان بجنورد، بیرجند، سبزوار، قوچان، گناباد ، مشهد و تربت حیدریه تقسیم شد .در سال 1329شهرستانهای درگز . نیشابور ، فردوس و کاشمر نیز تشکیل شد .و شهرستانهای استان به 11 شهرستان افزایش یافت .درسال 1335 شهرستان درگز ضمیمه قوچان شد و دو شهرستان تربت جام و طبس تشکیل شدند. در سال 1339 دوباره درگز به شهرستان تبدیل شد . و شهرستانهای شیروان و اسفراین نیز به وجود آمدند. در سال 1354 بخش باخرز تربت جام به مرکزیت شهر تایباد از بخش به شهرستان تبدیل شد و در سال 1359 به تایباد نامیده شد؛ همچنین در سال 1359 بخش قائنات شهرستان بیرجند به شهرستان قائنات تبدیل شد و تا سال 1362 خراسان شامل 17 شهرستان و 53 بخش و 211دهستان میشد .پس از تصویب قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری در مجلس شورای اسلامی به تاریخ 15/4/1362 و آیین نامه اجرایی آن در تاریخ 22/7/1363 مراحل اجرایی آن آغاز و ابتدا تا مرحله اول آن یعنی کارشناسی و بررسی و پیشنهاد دهستان ها شروع شد و در آبان ماه 1364 با حضور کلیه کارشناسان تقسیمات کشوری مراکز استانهای کشور در مشهد مقدس ، عملیات دهگردشی ، معاینه محلی ، کارشناسی و جمع بندی و پیشنهاد دهستانهای شهرستان مشهد به عنوان نمونه در کل کشور صورت گرفت و دهستانهای دیگر شهرستانها نیز پس ازآن مورد بررسی و کارشناسی و پیشنهاد قرار گرفت و کمکم مورد تصویب هیات محترم دولت قرار گرفت به طور که تا پایان سال 1365خراسان دارای 213 دهستان شد .با پایان یافتن مرحله اجرا ی مرحله اول این قانون ، تشکیل شهرستانهای نهبندان ، سرخس و خواف در تاریخ 14/5/1368 و چناران در 14/1/69 هماهنگ با بخشهای شوسف ، مرز داران ، سنگان ، و گلبهار به تصویب رسید . ایجاد بخشهای ابخرز در شهرستان تایباد ، سربیشه در بیرجند ، سرحد در شیروان ، جوین ورودآب و خوشاب دزر سبزوار ، میان جلگه در نیشابور ، زیر کوه در قائنات ، فاروج در قوچان و جلگه زاوه در تربت حیدریه نیز به تدریج به تصویب رسید و در پی آن تابعیت دهستانهای استان در شهرستانهای استان به 21و تعدادبخشها به 67رسید .ایجاد شهرستان فریمان نیز در سال 1372 همراه با بخش قلندر آباد مورد تصویب قرار گرفت و بخشهای زوزن همراه دهستان کیبرو بستان در شهرستان خواف و نیم بلوک در قائنات ، بخش نصر آباد همراهدهستان کاریزان در تربت جام ، بخش گرمخان بادهستان گرمخان در شهرستان بجنورد ، بخش رخ با دهستان رقیچه در تربت حیدریه ، کاخک در گناباد و بخش رضئیه و دهستان کنه بیست در شهرستان مشهد ، کمکم تصویب و ابلاغ شد.
آب و هوا
وسعت استان و عواملی مانند وجود رشته کوههای مرتفع و مناطق کویری ، دور از دریا و وزش بادهای گوناگون باعث گوناگونی آب و هوا در مناطق آن شده است. در بیشتر بررسی های انجام گرفته از جمله مطالعات آمایش خراسان، این سرزمین به سه منطقه آب و هوایی شمال، مرکز و جنوب تقسیم می شود. شمال خراسان به صورت کلی دارای شرایط آب و هوایی معتدل و سرد کوهستانی میباشد. این منطقه حاصلخیز ترین و متراکمترین بخش استان از نظر جمعیت ، فعالیتهای اقتصادی و امکانات زیر بنایی میباشد؛ که شامل شهرستانهای بجنورد، قوچان، شیروان، مشهد، درگز، چناران و سرخس می شود . منطقه مرکزی استان شامل شهرستانهای سبزوار، اسفراین، نیشابور، تربت حیدریه، کاشمر، تربت جام ،تایباد و خواف میباشد. و مساحتی در حدود 85هزار کیلومتر مربع دارد که 2/27 %استان را در بر می گیرد . منطقه جنوبی دارای آب و هوای نیمه صحرایی ملایم بوده و فعالیت اصلی اقتصادی آن کشاورزی میباشد که در دشتهای وسیع دامنه های جنوبی بینالود تا کویر نمک و مناطق کویری مرز افغانستان انجام می شود .این دشتها از نظر آب وهوایی جزو مناطق خشک و نیمه خشک به شمار میآید و میزان بارندگی در آنها بین 200 تا250 میلیمتر در سال میباشد. بررسی وضعیت بارندگی استان نشان دهنده این میباشد که در بیش از 90% استان توزیع مکانی و زمانی بارشها و پراکندگی آنها یکنواخت و مشابه نمیباشد، میزان ریزشهای جوی به صورت باران و برف در 15%مساحت استان (نواحی شمال و شمال غربی )آن نسبتا زیاد میباشد به طوری که در برخی مناطق مجاور استان گلستان ، میزان بارندگی گاه به بیش از 700 میلیمتردر سال می رسد.
آب و هوای مشهد تحت تاثیر جبهه های متفاوت آب و هوایی قرار دارد ، چرا که این شهر زیبا در منطقه مرزی بین شمال و جنوب خراسان قرار دارد، مشهد خصوصیات ویژه اقلیمی دارد و آب و هوای این شهر هم به دنبال این اقلیم متنوع میباشد، دشت مشهد که تا نیشابور امنداد دارد، اقلیم سرد و خشک دارد، یعنی شهر مشهد هم آب و هوای سرد و خشکی دارد ، بخشی از دشت مشهد که تا قوچان می رود ، نیمه خشک و سرد می باشد ، تنها قسمتی از مشهد که در بلندترین ارتفاعات رشته کوه بینالود و هزار مسجد واقع است، دارای اقلیم مرطوب و سرد میباشد .آب و هوای مشهد بسیار متغیر میباشد و در هر فصلی از سال هوای مختص آن فصل را داراست.
میزان بارندگی
میزان بارندگی مشهد یبن 300 تا400 میلیمتر تغییر می کند ولی در مناطق جنوبی ، شرقی و مرکزی که بیش از 85% مساحت خراسان را شامل می شود میزان بارندگی در این مناطق حدودا معادل 150 میلیمتر میباشد .تنوع آب و هوایی استان عبارت است از :
1. آب و هوای سرد کوهستانی و نیمه صحرایی سرد در شمال و شمال غرب
2. آب و هوای معتدل کوهستانی در مناطقی از شمال و شمال غرب و مرکز
3. آب و هوای نیمه صحرایی ملایم در شمال شرق ، مرکز و مناطقی از غرب و نیز مناطق
4.آب و هوای گرم صحرایی فراگیر مناطق مرکزی به طرف جنوب و جنوب غرب
فصل های مختلف در مشهد
فصل بهار در مشهد
فصل بهار یکی از شلوغ ترین زمان های مشهد میباشد، چرا که این فصل با تعطیلات نوروز همراه میباشد و به همین خاطر گردشگران زیادی از داخل ایران به مشهد سفر می کنند و بهار را می توان از فصل های پرطرفدار و شلوغ مشهد محسوب کرد، در بهار ، آب و هوای مشهد بسیار خوب و خوشایند میباشد و نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است و می توان گفت که در این زمان هوای این شهر معتدل و مناسب برای سفر میباشد، بهار را می توان بهترین زمان سفر به مشهد دانست و اگر شما از شلوغی خوشتان می آید و یا اذیت نمی شوید ، بهار را برای سفر به مشهد انتخاب نمایید تا بتوانید از تمام زیبایی های این شهر بهره و لذت ببرید ، یکی از بهترین ماه های بهار برای سفر به مشهد اردیبهشت است زیرا در این زمان بارش های سبکی رخ می دهد که باعث لطافت بهاری می شود و بسیار دلپذیر خواهد بود .
فصل تابستان در مشهد
همان گونه که ذکر شد ، هوای مشهد در اغلب اوقات بسیار گرم می شود و فصل تابستان هم اوج گرمی مشهد میباشد ، با این حال به دلیل تعطیلات درسی و شغلی بسیاری که در تابستان وجود دارد ، تابستان هم این شهر زیبا پر از مسافران داخلی و خارجی میباشد که برای زیارت یا سیاحت به این شهر سفر میکنند، در فصل تابستان هوای مشهد گرم و خشک است و در بعضی روزها گرما به حدی می رسد که طاقت فرسا و آزار دهنده می شود ، اگر از گرما فراری میباشید و آزارتان می دهد ، تابستان فصل مناسبی برای سفر به مشهد نمیباشد و پیشنهاد میکنیم که سفر را به زمان دیگری موکول کنید ، در این فصل حتی یک قطره باران هم در شهر نمی بارد و بعضا دمای هوا به 40 درجه هم می رسد .
فصل پاییز در مشهد
پاییز یکی از زمان های خلوت و کم توریست در مشهد محسوب میشود و مسافر کمی به این شهر سفر می کند و اگر می خواهید با هزینه های کمی به مشهد سفر کنید پیشنهاد میکنیم در پاییز این کار را انجام دهید چرا که به دلیل کمبود مسافر ، هتل ها و تورها تخفیف های ویژه ای را لحاظ می کنند و می توانید کاملا مقرون به صرفه به مشهد سفر نمایید ، با آمدن پاییز هوای مشهد به تدریج رو به سردی میرود و آب و هوای نسبتا سرد و خشکی را تجربه خواهد کرد ، اگر سرما شما را اذیت نمی کند و در عین حال می خواهید با تور ارزان مشهد سفر نمایید ، فصل پاییز بهترین گزینه برای سفر میباشد .
فصل زمستان در مشهد
سردترین فصل مشهد ، فصل زمستان میباشد ، در این زمان سرما و یخبندان حاکم بر مشهد به حدی است که دمای هوا در بسیاری مواقع به منفی 20 درجه هم می رسد ، زمستان هم مانند پاییز فصل خلوتی در مشهد میباشد و این به دلیل سرمای بیش از حد در این شهر است ، البته در زمان های ویژهای این شهر شلوغ می شود مانند ولادت یا شهادت ، مشهد در زمستان از پاییز هم خلوت تر است و قیمت گشت بسیار کاهش مییابد و اگر از طرفداران سرما میباشید یا می خواهید مقرون به صرفه سفر نمایید ، فصل زمستان را انتخاب کنید، در این زمان آب و هوای مشهد به سردترین و خشک ترین حالت خود می رسد و به طور کلی زمان مناسبی برای سفر نخواهد بود .
چه زمانی برای سفر به مشهد مناسب است ؟
با توجه به مطالب فوق بهترین زمان سفر به مشهد ، فصل بهار میباشد که البته در اواخر بهار اگر به مشهد سفر کنید بهتر است زیرا که آب و هوای مشهد بسیار دلچسب و خوشایند خواهد بود، همچنین از اواخر تابستان تا اوایل پاییز هم مشهد آب و هوای معتدلی دارد و به علت خلوت بودن شهر می توانید به بهترین شکل از جاذبه های شهر بازدید نمایید و یا اگر به قصد زیارت آمده اید به زیارت بروید ، هوا در این زمان خوب میباشد و در هنگام شب کمی سرد می شود که باید لباس گرم به همراه داشته باشید. در شهر مشهد هتل های زیادی با کیفیت مختلف وجود دارد که از جمله هتل های 5 ستاره مشهد می توان به این موارد اشاره کرد: مجلل درویشی، پارس مشهد، پردیسان، هما۱، هما۲، بینالمللی قصر، بینالمللی قصر طلایی، مدینه الرضا، کوثر ناب
هتل های پنج ستاره:
نظرات
ارسال نظر